Quantcast
Channel: UDbloggen » André Mkandawire
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

”Syriens demokratisering viktigt inslag i Sveriges utrikespolitik”

$
0
0

- Situationen i Syrien är utomordentligt allvarlig, och det är viktigt att också vi ger våra bidrag till de internationella ansträngningarna att öka trycket på regimen för att stoppa våldet och inleda en demokratisk övergång, säger utrikesminister Carl Bildt, som är på plats i Tunis för att delta i det möte som Friends of Syria (Syriens vänner) har bjudit in till. Utrikesministrar från över 50 länder, framför allt väst- och arabnationer, är samlade i  Tunis i dag.

Förre FN-chefen Kofi Annan utsågs på torsdagen till FN:s och Arabförbundets gemensamma sändebud till Syrien.

- Jag välkomnar utnämningen av Koffi Annan och han har vårt fulla stöd, säger Carl Bildt i en kommentar.

FN:s generalförsamling antog i förra veckan en ny resolution som kräver ett slut på våldet i Syrien och som stödjer Arabförbundets uppmaning om att president Bashar al-Assad ska lämna makten. Det fortsatta våldet i Homs i Syrien fortsätter att frustrera omvärlden. Samtidigt vittnar utrikesminister Carl Bildt – som är på plats i Tunis – om att det förs livliga diskussioner om hur man ska gå vidare.

I utrikesdeklarationen, som presenterades i riksdagen förra veckan, talades det om att öka trycket på regimen och stödet till dem som arbetar för en fredlig övergång till ett demokratiskt Syrien:

EU stöder helt och fullt Arabförbundets ansträngningar och fredsplan…  Sanktionerna kommer att skärpas. Det humanitära stödet måste öka…  Vi tillsätter en ambassadör för att utveckla dialogen med och stödet till demokratiska syriska oppositionen.

Den person som regeringen har utnämnt för detta uppdrag är ambassadör Jan Thesleff.

Situationen för människor i Syrien är mycket allvarlig. En FN-panel publicerade i dagarna en uppdaterad rapport som vittnar om Syrienregimens grova övergrep mot de mänskliga rättigheterna.

EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik ,Catherine Ashton, gjorde  ett uttalande den 23 februari i samband med ett möte om Syrien med FN, Arabförbundet och Islamiska konferensorganisationen. Det som togs upp under mötet var förslag på hur man snabbt ska kunna få stopp på våldet och få ett slut på lidande för de syriska folket.   

Utrikesminister Carl Bildt understryker Sveriges inblandning i Syrienfrågan.

- Vårt engagemang är påtagligt. Först var statssekreteraren Gunnar Oom här för att diskutera handelsförbindelser, sedan kom Gunilla Carlsson för att diskutera olika former av hjälp och nu kommer jag med också bilaterala diskussioner på mitt program, säger Carl Bildt och betonar samtidigt att stöd till demokratiseringen i Syrien är ett viktigt inslag i Sveriges utrikespolitik. 

EU:s rådsslutsatser om Syrien:

EU vill förstärka sanktionerna mot Syrien:

Europaparlamentsresolution om Syrien: 

Fakta:
Svenskt humanitärt stöd till Syrien 2011 uppgick till 56,4 miljoner SEK till Syrien 2011. Drygt 29 miljoner SEK kanaliserades via Sida, som i sin tur disponerade stödet till UNHCR, UNICEF, UNRWA, IFRC, ICRC och DRC. Via FN:s katastroffond CERF bidrog Sverige med 3.9 miljoner SEK. Vidare gick 23 miljoner SEK av Sveriges stöd till WFP till Syrien 2011.

Sverige rankades som tredje största givarland i Syrien under 2011 efter USA och Tyskland enligt OCHA:s Financial Tracking Service.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images